Zseniális ötlet a kétütemű motor - működés és múlt 1. rész I GAJDÁN MIKLÓS/VEZESS TV

Vezess TV
1 203 Megtekintés 70 E
Autók és más járművek

IRATKOZZ FEL HA MÉG NEM TETTED MEG ;) : bit.ly/VezessTV-feliratkozas
Gajdán Miklós most a kétütemű motorok történetét, és működési elvét mutatja be. Nem véletlen, hogy a XX. század közepén nagy sikersztorinak számítottak az egyszerű felépítésű kétütemű belső égésű motorok, amelyek sokáig uralkodtak a motorkerékpárok versenyein.
A következő részben a kétüteműek teljesítménynöveléséről, és a tökéletesítés lehetőségeiről lesz szó, még az is lehet, hogy valamilyen formában visszatér a technika?
www.vezess.hu/
vezess/

Megjegyzés

 1. István Dröszler
  István Dröszler
  12 órája

  Te biztosan érted, de kapkodsz össze-vissza, habratyolsz. A laikus még hülyébb lesz, a szakember meg már rég továbbgörgetett . Rendezetlen az előadásod, mint a műhelyed.

 2. Babu Cika
  Babu Cika
  2 napja

  Nagyszerű videó! Azt csak halkan jegyzem meg, hogy a 90-es èvekben egy falusi (!) általános iskolában, a technika órán ezt így tanultuk és mèg rendes félbe szelt modell is volt hozzá, amiben megfigyelhető volt a dufattyú alatti sűrítés. Kis szerencsével ezek a modellek ma is megvannak a technika tantermek szertáraiban. Kár, hogy ezt régen általános iskolában tanították ma meg már szinte autószerelő szakon se nagyon.

 3. Attila
  Attila
  4 napja

  Tarajos dugattyú: elsőként Urbach László alkalmazta a saját gyártmányú Mátra 100-as blokkjában 1939-ben. Világméretű sikereket értek el vele...

  1. Gergő Tóth
   Gergő Tóth
   Órája

   áh...akkor már rég volt....

 4. SuperCooper19961
  SuperCooper19961
  4 napja

  Szerintem a tömítés a rákfenéje a kétütemnek. 2T autóm ugyan nem volt de a robogókban rendszerint ez a baj hogy a főtengelyszimering kikopik de utána se felel meg neki akármilyen hiába a drágát veszed.. En nem szeretem igy robogoban a 2T-t. Megbizhatatlannak tartom es boven magasabb a fogyasztása egy 4t-vel szemben.

 5. minidreschi2
  minidreschi2
  5 napja

  Az ellendugatyús 2 ütemű megoldás nem lehet járható út? Vagy az magasfordulatszámon ami a F1-hez kell nem szuperál?

  1. Gergő Tóth
   Gergő Tóth
   Órája

   A szelepeket megspórolod vele, de ennyi...minden másban ugyanazok a hátrányok előjönnek.

 6. Péter Varga
  Péter Varga
  9 napja

  Azok a régi Simsonos idők amikor biciklivel mentünk a kútra pet palackba tankolni, apám mondta, hogy vegyünk “arol 2T”-t és, hogy keverjük be. Persze nem mindig sikerült és füstölt mint az állat 😃 nem gondoltunk a környezetvédelemre, se semmire csak boldogan húztuk a gázt és negyedikben már 100-nak éreztük a sebességet.

 7. Jz K
  Jz K
  9 napja

  A Wankelnek sokkal jobb jövöje lenne mai anyagtechnologiàval. Még a negyvenes-ötvenes évekböl egy ruszki "gömb-membràndugattyus" talàlmàny is érdemes lenne reviziora!

  1. Gergő Tóth
   Gergő Tóth
   Órája

   Nem az anyag a probléma hanem a kenés és az égéstér...

 8. Peter Epstein
  Peter Epstein
  10 napja

  Valószínű a két üteműé a jövő. Ezt láthatjuk már évek óta a terepmotoros világban is. Szinte teljesen visszatértek a kétüteműre, és ez nem a véletlen műve. Most pedig az F1 jön? Mellette szól a súly, az egyszerűség, és a teljesítmény is.

  1. Gergő Tóth
   Gergő Tóth
   Órája

   A terepmotor más tészta.....speciális eset....máshol nincs akkora előnye.

 9. Zoltán Hamar
  Zoltán Hamar
  10 napja

  Tudtommal az Ausztrálok folyamatosan fejlesztik a kétütemű motort. (ez is egy érdekes cikk: www.automotor.hu/am-70/mar-autoban-van-a-ford-uj-ketutemuje-vezettuk/)

  1. Gergő Tóth
   Gergő Tóth
   Órája

   30 éves cikk.....nem lett belőle semmi.

 10. Silvio Daroczi
  Silvio Daroczi
  10 napja

  A Wartburgomat javították, leszerelték a hátsó kipufogó dobot. 3 napig az nélkül jártam... Ne tudjátok, ... 150 km/h. -nál nem mentem többet vele... mert féltem tovább gyorsítani... Adolf Galland, a német repülő Ász, és tábornok írta, hogy ha ezt a 2 ütemű motort ismerték volna a II. Világháború idején, akkor megnyerhették volna vele a háborút! (egyébként pont akkor találták fel, csak nem volt már idejük fejleszteni...)

  1. Gergő Tóth
   Gergő Tóth
   Órája

   ismerték....a ma ismert kétütemű motort a XIX-sz végén találták fel...

 11. Allen Varga
  Allen Varga
  10 napja

  Egyszer már írtam. nagyon elkanyarogsz állandóan a témától. Jók lennének a videók, de kéne venned egy-két módszertan órát, mert így elég problémás végig nézni. Gondolom, más is beletekerget.... Sokat beszélsz feleslegesen lényeg nélkül. Pedig nagyon jók lennének, és értesz is hozzá. De borzasztó a sok mellébeszélés.

  1. Minolta Frank
   Minolta Frank
   9 napja

   @Allen Varga Te ilyen kis mindentudó kisokos vagy??? Hol volt volt az arrogancia??? Kérlek ne állíts olyat ami nem igaz.

  2. Allen Varga
   Allen Varga
   10 napja

   @Minolta Frank Lényegesen jobb előadó vagyok a saját szakterületemen. De ez nem a szakterületem, tehát ezt nem tudom jobban csinálni. Ettől függetlenül ez az előadásmód sajnos nem jó. Nem jó, ha állandóan eszébe jut valami, és arról kezd beszélni, miközben a főtéma meg áll, és mire visszatér oda, nem lehet emlékezni arra, hogy miről is volt szó. Ezt csak gyakorolni kell. Kb két nap alatt belejönne, mert jó a beszélőkéje, és komoly a szakértelme. Nem is értem a hozzászólásod arroganciáját.

  3. Minolta Frank
   Minolta Frank
   10 napja

   Ha jobban tudod csinálni mint ő, akkor hajrá!!!! Ne fogd vissza magad.

 12. LackoMovies
  LackoMovies
  11 napja

  Mikorra várható a második rész?

 13. solct
  solct
  11 napja

  Hagyjad..Csehek már a Trabant 600i-n is túlestek: hupulse.info/video/2dKGvbSSsXOFqJc.html hupulse.info/video/p5ygttHZhIibk6M.html (first start) hupulse.info/video/2ctrrbGWkKKllXU.html (Modnjuk feelinget el is veszi) hupulse.info/video/xr1kx96jq2GOgYE.html

 14. gyurci80
  gyurci80
  11 napja

  Haldunk a korral. Vissza a múltba! Végén gőzgépeket fognak újra gyártani.

 15. Tamás Nagy
  Tamás Nagy
  11 napja

  Én THERMODINAMIKÁVAL, fizikával foglalkozok a szabadidőmben, nem vagyok gépész, nem a mechanika felől érdekel a motorok világa. Olyan szervezetet keresek akikkel együtt lehetne működni egy új típusú motor (hőerőgép) konfiguráció kifejlesztésében.. nem piaci csupán hobby alkalmazásra. Nagyon hülyén hangzik ELSŐRE.. Én egy FÉLÜTEMŰ motort képzelek el.. nagyon nagy fordulatszámmal, 30-40 ezer /min. Egy rekuperátoros, regeneratív hővisszanyeréses rendszert, detonációs kamrát. Egy módosított, kétfokozatú turbinát, amiről a főtengely felé további teljesítményt tud leadni, nem a kompresszort forgatja. Teljesen MÁS.. kerámia "latch valve" szelep rendszert képzelek el.., más működéssel, amely nagy hőterhelést nagyon nagy működési sebességgel elvisel.. és szinte minden más. Minden egyszerűbb. Nincs vezérmű, nincs camshaft. Nincs hagyományos szelep, nincs recirkuláció.. és egy csomó minden nincs meg ami a modern motoroknál megvan. Egyszerűbb működés, kevesebb alkatrész.. sokkal nagyobb hőhatásfok.. kombinált ciklus, regeneratív kipufogó rendszer, és sokkal nagyobb teljesítmény és fordulat 30-40 Kilo RPM. Kis lökethossz..stb stb Ha ilyet akarok hobbyból csinálni.. de nincs saját pénzem a fejlesztésre és, hogy elkészítsem és teszteljem az alkatrészeket. Kihez kell fordulnom.. mit tehetek? Az elképzelt motorom leírását és vázlat rajzait kinek kellene elküldenem?

  1. Tamás Nagy
   Tamás Nagy
   11 napja

   Engem tényleg érdekel a Hőerőgépek világa. Nem a mechanika..hanem a GÁZ elmélete felül közelítem meg a dolgot. A munkaközeg a GÁZ.. a levegő.. és AZ ami ezzel az anyaggal TÖRTÉNIK. Hogyan lehet KIVONNI a legtöbb mozgási, kinetikus Energiát kinyerni abból a kavantummechanikai kötési energiából, kémiai, atomos kötési energiából, ami a szénhidrogénekben tárolódik. Hogyan lehet a HŐT.. a legnagyobb mértékben lendületté, mozgási energiává alakítani. Egy gépezet az eszköze ennek az átalakításnak. Egyedül nem tudok tovább haladni. =( Elakadtam. Szeretném megosztani a gondolataimat.. haladni szeretnék. Segítséget kérek.

 16. Gábor Árpád Sági
  Gábor Árpád Sági
  12 napja

  Gábor Árpád Sági 1 másodperce Alsó holtpont előtt 30-20" kipufog 20 nál nyit a felömlő a,hp, után 20" ez a kritikus rész mert a kipufogó rés még nyitva ezért kell a kipufogódob hangolása, a gázlengés tölti vissza a friss keveréket + elő nyomást képez a hengerben. Meg még mást is, de erre most nem térek ki. A 20 -30" nincs kőbe vésve + - van eltérés a mérnökök próbapadon dolgozzák ki.

 17. Laci L.
  Laci L.
  12 napja

  Inkább dobd ki ezt a sok co2 okádó szemetet! Nyakunkon a globalis felmelegedés!

  1. Laci L.
   Laci L.
   9 napja

   @GaryNomy Köszönöm az infót! Erről nem igazán vannak/voltak információim. Azt gondolom, mindenesetre inkább az elektromos járművek továbbfejlesztésében kellene gondolkozni, mintsem a régi benzin üzeműek továbbhasználatán. Tudom, sok a szkeptikus a globális felmelegedés kérdésében, de az atmoszféra nem szereti a füstöt! :)

  2. GaryNomy
   GaryNomy
   10 napja

   Amúgy a kétütemű Co 2 kibocsájtása marginális. Inkább a kén-dioxid termelés a jellemző rá, persze az mérgezőbb (savas esők) - de nem üvegházhatású. Persze nem jó ez sem.

  3. Laci L.
   Laci L.
   10 napja

   @Bálint Mohácsi Elmondom neked, hogy gyalog és bicajjal! És teli találat, azért mert nem szennyezi a levegőt! Azért mert te szar erre rá, nem jelenti azt, hogy mások is. A gyerekeid, unokáid büszkék lesznek rád! Már ha életben maradnak!

  4. Bálint Mohácsi
   Bálint Mohácsi
   11 napja

   Gondolom te gyalog és görkorcsojával jársz mindenhová mert az nemszenyezi a levegöt

 18. Mász Kálmán
  Mász Kálmán
  12 napja

  Tisztelt Tanár úr ! Ezekből mennyit olvas el ?

 19. Mász Kálmán
  Mász Kálmán
  12 napja

  Tisztelt Tanár úr ! Nekem van valahol flopin egy rajzom ahol négyütemű motor dugattyújára minden fölmenetkor van egy munkavégzés ! Tisztelettel Csorfet engine !

 20. Zoltán Bánóczki
  Zoltán Bánóczki
  12 napja

  A legnagyobb baj a környezetre gyakorolt hatás. A 2T motor a résveszteség miatt friss keveréket dob ki. Lehet hogy készítenek hozzá valamiféle katalizátort, vagy inkább utánégetőt. Abból meg elektromos energiát is lehet akár termelni.

  1. Gergő Tóth
   Gergő Tóth
   Órája

   A benzin távozását el lehet már kerülni, az olajét nem! Ez a baj.

  2. Károly Korcsmár
   Károly Korcsmár
   5 napja

   Zoltán : Elkerülhetetlen a részveszteség mert a kipufogó gázokkal óhatatlanul távozik az átömlő nyilásból beáramló üzemanyag kis % -a is !! .

 21. János Nagy
  János Nagy
  12 napja

  Koszonjuk. Pont most csereltem hengerszettet a robogómba.:)

 22. SGTBen88 HUN
  SGTBen88 HUN
  12 napja

  2t motoros F1 et mégnézném. Csak hallgadsatok meg... hupulse.info/video/3Zehq8u1jGWfbJM.html

 23. István Papp
  István Papp
  12 napja

  Mivel a dugattyú vezérli a beömléseket nemlehet, Átömlő nyílás,,,, a 2 nyilás

  1. Károly Korcsmár
   Károly Korcsmár
   9 napja

   Elnézését kérem István : Akkor legyen kedves megmagyarázni hogyan jut be a keverék a henger térbe , ha nincs átömlő nyilás ön szerint ? .

 24. István Papp
  István Papp
  12 napja

  Van3. Danóvia blokkom,, Imádtam a Danuviat, 2 traktom is volt belőle,

 25. Electric avenue Bikes
  Electric avenue Bikes
  12 napja

  hupulse.info/video/ltCjt5zIfol4onE.html

 26. Attila Pataki
  Attila Pataki
  12 napja

  Kétütemű dízelről is lesz szó valamikor? Úgy látom a második részben még nem.

 27. Péter Kelemen
  Péter Kelemen
  12 napja

  Nagyon érdekes volt ,ismerem a kétütemű motor működését ,de meglepődttem milyen technológiai fejlesztéseken ment át😌😊

 28. BackRow Student
  BackRow Student
  12 napja

  Kétütemű Forma-1? Egyből Kardos Lajos 90 lóerős Wartburgja ugrott be. Három 36-os Dell'orto porlasztóval, fototranzisztoros gyújtással. A dugattyún pedig egy gyűrűhoronyban két elfordított félgyűrű volt.

 29. Molnar Riki
  Molnar Riki
  13 napja

  En szeretem a kétutemut.dizel mozdonyokban is2 utemu motor van.

 30. Kardi1988
  Kardi1988
  13 napja

  A történelem megismétli önmagát! :D hupulse.info/video/qLGAqpe2q6J7YZc.html

 31. Doma prszt
  Doma prszt
  13 napja

  2T Több

 32. Horváth Gyula
  Horváth Gyula
  13 napja

  Úgy tudom, hogy az oroszok a T64-es harckocsiba építettek kétütemű dízelmotort. Nem lehetett túl sikeres, mert más modellbe nem rakták bele.

 33. Familya Horváth
  Familya Horváth
  13 napja

  A lényegről szól és szemléletes. Jó volt megnézni! Gratulálok Miklós!

 34. Krisztián Adorján
  Krisztián Adorján
  13 napja

  hupulse.info/video/ltCjt5zIfol4onE.html

 35. Áblint
  Áblint
  13 napja

  2ütemű dizel is egy érdekes lény. Úgy olvastam hogy valahol sokkal egyszerűbb és jobb hatásfokú.

  1. Gergő Tóth
   Gergő Tóth
   Órája

   Semmivel ne egyszerűbb...sőt mivel mindenképp kell rá feltöltő, bonyolultabb mint egy szívó 4T dízel...

  2. yankooh
   yankooh
   13 napja

   hupulse.info/video/rt2DyJe7qKKbp2Q.html

 36. Ildikó László
  Ildikó László
  13 napja

  Otto motorok es azero atvitel

 37. ratkooporonty
  ratkooporonty
  13 napja

  Nekem a permetezőm kétütemű, az egyiket már félre is dobtam, vettem egy újat ami levegővel porlasztja a permetet, vagyis nem porlasztja csak úgy csinál. Még egyszer se indult be amikor elővettem még év közben se. Rájöttem, hogy használat előtt minden esetben le kell venni a karburátort , szét kell csavarozni kifújogatni mindent ami furat, visszarakni és már be is indul az első húzásra. Már nem is próbálgatom beindítani, egyből a szereléssel kezdek. A benzinre gyanakszok. Az lehet mocsaras. Attól tartok, hogy a régi kis lagunám is erre a sorsra jut ha most beletöltöm az idén először Merkel 10 % víz nevű és tartalmú löttyöt ugyanazért a pénzért. Még félig van, de nem merek én ilyen benzint beletölteni, inkább 98-ast ha nem vizezik azt is már. Nem tudom, hogy gondolják! Állítólag Ausztriában csak választék az E-10 és nem kényszer mint a gyarmatokon.

  1. Megmondom
   Megmondom
   13 napja

   Összevissza beszélsz.

 38. Lackooo
  Lackooo
  13 napja

  Öhm a szöveg nagyon nincs képben. :D

 39. Gyula Zsolt Hugyecz
  Gyula Zsolt Hugyecz
  13 napja

  A mai napig van egy etz 250 rendszámmal nagyon szeretem,jobban mint az 1500 as intruderemet.

 40. gigabursch
  gigabursch
  13 napja

  A kétütemű motoroknál folyamatos a fejlesztés. Elég csak megnézni a két legismertebb motorfűrészgyártó céget (reklám nélkül: Stihl és Husquarna), meg az összes őket hajazó egyéb céget. A mai motorfűrész motorok és az egykori trabi között elég sok szempontból fényévnyi a különbség. Műszakilag, emisszióilag, stb. Nem beszélve a Roots fuvós kétütemű nagy dízelekről (Főleg hajógépek, de vasút és egyéb erőműgépek)

 41. YELLOW
  YELLOW
  13 napja

  A kétütemű jó, de csak kevés henger esetén (max 3). Több hengeres motornál pont azért van 4 ütem, mert elosztható és mellé a fogyasztás sem magas, halkabb üzemelés, kevesebb káros anyag kibocsájtás. Persze, hogy erősebb tud lenni a 2 ütemű, de többet is fogyaszt. Fogyasztás nélkül nincs teljesítmény. Ez pedig csak egy hiánypótló adás. Nem hiszem, hogy ennyire nincs miről csinálni műsort. Értem én, hogy inkább írott sajtó az erősség. Nem azért, én szívesen hallgatom Miklóst, de ez már tényleg olyan, hogy na eredj csinálj valamit a garázsban, hogy legyen anyag. Szánalmas már ez a Forma 1. És nekem kell ezt kimondani, aki odavolt érte. A V12-ből eljutunk a Trabant motorig. Nesze király kategória. Szerintem full bullsh!t ez az egész elgondolás, hogy ezen képesek agyalni ott.

  1. Gergő Tóth
   Gergő Tóth
   Órája

   kétténél meg 4 henger esetén elosztod 90 fokra a főtengely elékelést és voálá...1 fordulatra van 4 munkaütem....Szóval ezt én se értem mi a logikád.

  2. Gergő Tóth
   Gergő Tóth
   Órája

   Szerintem is amúgy egy gumicsont ez a kétté F1....

  3. gelli1983
   gelli1983
   13 napja

   @YELLOW Én azt a részét értem, hogy ez egy vélemény, csak jeleztem, hogy ennek semmi alapja nincsen. Leírhatja, de azért írtam amit írtam, ha valaki elolvassa ne olyan alaptalan butaságok maradjanak meg benne mint amiket leírt, hanem a valóság. Tőlem lehet más véleménye a gravitációról is de attól az még hatni fog.

  4. YELLOW
   YELLOW
   13 napja

   @gelli1983 én arra értettem, hogy a 4 ütem fázisait jobban el lehet osztani egy 4+ hengeres motorra. Az én véleményem az, hogy személy autókról lévén szó, a 4 ütemű működés jobb. És engedtessék meg, hogy ez legyen a véleményem és ezt leírhassam. ;-) És még azt is kihagytam, hogy halkabb üzemelés, kulturáltabb járás jellemzi. Ezt össze vetve azzal a gondolattal, hogy F1-ben 2 ütem, hát....

  5. gelli1983
   gelli1983
   13 napja

   Nem értem hogy jött ki a max. 3 henger. A hengerszám növelése egyik módja a teljesítmény növelésének és ennek hozadéka a simább járás is. És nem azért van 4-ütem mert csak azt lehet sokhengeres motoroknál alkalmazni. Egy 8 hengeres 4-ütemű motornál fordulatonként 4 munkavégzés van, egy 8 hengeres 2-ütemű esetében pedig 8. Rengeted több mint 3 hengeres 2-ütemű motor van, a csónakmotoroktól elkezdve a tank, mozdony és hajómotorokig. Pl. a NOHAB 16hengeres volt, az M62 "Szergej" pedig 12. Az ütemszám nem határozza meg, hogy hány hengeres lehet egy motor. A fogyasztás pedig azon múlik, hogy milyen termikus hatásfokon tud dolgozni egy motor. Tény, hogy egy korai résvezérlésű motor hatásfoka alacsonyabb volt(vagy csak nagyon szűk tartományban tudott jó hatásfokot) mint korabeli 4-ütemű társainak hatásfoka, de a mozdonyokban vagy hajókban használt tányérszeleppel vezérelt motorokat azért használták és használják a mai napig is mert ott gazdaságosabb az üzemeltetésük, a magas hatásfok és nagyobb teljesítménysűrűség miatt. Az abszolút fogyasztás tényleg főleg a maximális teljesítménytől függ, de csak ha kihasználjuk a max. teljesítményt. De ha egy jármű sebességének tartásához éppen 20kW teljesítmény kell, akkor az a motor fogyaszt kevesebbet amelyiknek jobb a hatásfoka.

 42. István Vígh
  István Vígh
  13 napja

  Vissza nyal a fagyi ? Eltűntették, szinte ki irtották a kétüteműeket, pedig annak is megvannak az előnyei ! A környezet szennyezés oltárán áldozták fel ! Micsoda komoly gépek voltak a MotoGP-ben, Motocrossban és az utcán is ! 500-ccm 200+-lóerő ! Kíváncsi leszek a fejleményekre !

 43. Csabeszツ
  Csabeszツ
  13 napja

  Ezé jövő a benzniné nem az elektromos szaroké

  1. Joe Emerik
   Joe Emerik
   12 napja

   sziijad a gazukat akkor , egyenest a kipufogobol ! !!

  2. TheMogyeee
   TheMogyeee
   13 napja

   mixd

 44. MIKLÓS NAGY
  MIKLÓS NAGY
  13 napja

  Hatalmas tanító a tanár úr!!! Le a kalappal!!!

 45. N3szt0r
  N3szt0r
  13 napja

  Hmm Marha érdekes elképzelések voltak és vannak. De szerintem F1 ben inkább "hagyományos" 2 ütemű rendszerben és valami irgalmatlan több fokozatú kompresszor / turbóban gondolkodhatnak. Aktív ALS el, amivel állandó "töltést" érnek el és ezzel szinte minimálisra csökkentve a turbónak a gázreakcióját.

  1. N3szt0r
   N3szt0r
   13 napja

   Ja és megoldaná a szívó és kipufogó gázok összekeveredését is, ugyanis a bejövő túlnyomás kisodorná az égésterméket.

 46. borsò
  borsò
  14 napja

  Szeretem a Gajdán tanárúrat..

  1. Lókodi Attila
   Lókodi Attila
   13 napja

   Én is!

  2. borsò
   borsò
   13 napja

   Bárkinek ezzel az emberrel nem kötekedni kell hanem mint 1jótanártól tanulni..Én tanulok és köszönöm tanár úr..

  3. borsò
   borsò
   13 napja

   De tényleg.....

 47. Draskaba Péter
  Draskaba Péter
  14 napja

  sokszor eszembe jut nekem is, hogyha a 2 ütemű motorokat mondjuk úgy optimalizálnák akkor tudnák azt mint a 4 üteműek csak kevesebb szerelni való lenne ezért nem teszik :D

  1. Anthony Locsei
   Anthony Locsei
   13 napja

   Összeesküvès. A Soros csinálja.

 48. mk i
  mk i
  14 napja

  Na fasza lesz szó majd a rezonátorokról is.

 49. Bálint Benke
  Bálint Benke
  14 napja

  Jogosnak tartom az ötletet a forma1- ben. Emlékszem hogy a kétütemű gp milyen elmebeteg volt a kétszáz lóerős biciklikkel.

  1. Norbert Rózsa
   Norbert Rózsa
   13 napja

   Rossi nyilatkozta, hogy a mai 270ló körüli gp motorok játékszerek voltak ahhoz képest, mikor kanyarból kifele egyszer csak hátbavert az erő... :) első gp-s élményeimből az maradt meg, amikor a rajtrácson a karburátorokban cserélgették a fúvókákat és mérték a levegő páratartalmát és hőmérsékletét :D

 50. G. K.
  G. K.
  14 napja

  Lesz szó a kétütemű dízelekről is? Benzinessel anno volt tapasztalatom, a dízel máig afféle misztikum. :) És lenne egy kérdésem is, létezik-e szelepvezérelt kétütemű motor? Vagy egyáltalán megoldható-e hogy a kipufogón keresztül csak kipufogógáz távozzon, ne pedig kipufogógáz és friss benzin-levegő-keverék(töredékrésze)? Illetve lehet-e turbofeltölteni ezeket a motorokat (mármint a résvezérelteket). Illetve egyszer szem-íés fültanúja voltam, ahogy egy segédmotorkerékpár jellegű eszközt az út mellett "köbölt" a járőr, mert nem hitte el, hogy 50ccm-es. A jármű gazdájával figyeltük, ahogy a második deciliter benzint is betöltötte a gyertyanyíláson, és még fért volna bele. :D

  1. Gergő Tóth
   Gergő Tóth
   Órája

   Résvezéreltet is lehet tölteni....pl régi DKW versenymotorok....csak kisebb hatásfokkal mint a vegyes vezérlésűt, ezért halt ki ez a megoldás....

  2. G. K.
   G. K.
   14 napja

   @József Varga Igen, hogy mozdonyokban, hajókban alkalmazzák, arról tudok, és azok is zseniálisak. Csak én is ilyen régebbi felvételekből próbáltam okosodni, mintha a fejlesztésükkel már nem törődne senki. De ha tévedek, akkor örülök :D

  3. József Varga
   József Varga
   14 napja

   A vasútüzemben már 60 éve alkalmazzák, lásd GM. MÁV M61 Svéd NOHAB,vagy az M62 Szovjet Szergej hupulse.info/video/xb6lqLuvjoOnhpc.html hupulse.info/video/uNJtnaWomHijo2g.html

 51. Yamer Grivers
  Yamer Grivers
  14 napja

  Ternai Zoltán: A motorkerékpár (motorosok ugymónd bibliája)

 52. Tóth László
  Tóth László
  14 napja

  2T örök! :) A Tanár úr kész lexikon ,jó volt hallgatni! Köszönjük!

 53. HUMBUK 33
  HUMBUK 33
  14 napja

  Azért megnéznék ma egy 2000 köbcentis, kétütemű, V4-es motortegy személyautóban, hogy mit tudna.... :)

  1. Silvio Daroczi
   Silvio Daroczi
   10 napja

   Sz@rrá verné a 4-ütemben botladozókat...

  2. GaryNomy
   GaryNomy
   10 napja

   hupulse.info/video/0def2bm6paCbmqc.html nézz meg egy V8-ast. :)

  3. MrJenpe
   MrJenpe
   13 napja

   Én meg láttam kispesten 4 hengeres trabant motort . sárkányrepülökbe csinálták őket .

  4. HUMBUK 33
   HUMBUK 33
   13 napja

   @Roland Princz Biztos jól mehet :)

  5. Roland Princz
   Roland Princz
   13 napja

   Veterán találkozón találkoztam Kiskunhalason AutoUnion gépsárkánnyal, ami V4-es kétütemű motorral rendelkezik. Olyan hangja van, mint egy mérges Trabantnak. :-)

 54. GERGELY TÓTH
  GERGELY TÓTH
  14 napja

  Végre egy igazi Gajdán tanáruras videó a garázsból. Imádom.

 55. Árpád Szeiff
  Árpád Szeiff
  14 napja

  Trabi élmények: - Két Trabanttal ment a család. Benzinkútnál elsőt megtankol, kézzel továbblök, másodikat is ugyan abból a kútból. Benzinkutas meg nézte, (nem látta a cserét,) hogyan fért 38l benzin a 24l-es tankba. - Nagyobb család kis Európai körutat tett a 3 éves korszakban. Keresztszüleim Kombi-trabival. Szombathely előtt Trabi kikönyökölt. Motorcsere másnap. Harmadnaptól motor bejáratás, ahogy az a nagykönyvben megírták: Tömött Kombi-Trabant, Osztrák hágók, Olasz hágók. Semmi baja nem lett az új motornak. - Már jóval a rendszerváltás után Fonyódi vasúti átjáróban sorompót kaptam. Motort leállít. Induláskor csak a bendix kattog üresen. A Trabi egyszer csak lendületesen gurulni kezd. Arra járó Német turisták minden nemű kérés nélkül kisegítettek a bajból, és betoltak. - Régen nővérkém időnként megkért, pucoljam ki a Trabija gyertyáit. Az alumínium port kellet kipucolni belőle. Olyan kopott volt a motor csapágyazása, hogy a hajtókar a kartert kaparta. Félelmetes, de ment. - Trabikat régen az előgyujtás indokolatlan növelésével szúrták el. Alapjáratban kevesebbet evett így, viszont kihagyásos lett a járása, jobban kokszolta a kipufogó-rendszert, az emelkedőkön meg becsörgött. (Ja! és általában az érdi emelkedőn éget ki a kipufogó, a mögötte jövők nagy örömére)

  1. István Dröszler
   István Dröszler
   12 órája

   Belefér!

 56. István Versegi
  István Versegi
  14 napja

  Volt 2000es évek elején egy Aprilia SR50 Ditechem, injektoros kétütemü amiben egy pici légkompresszor is segitette a porlasztást. 4000km alatt se evett meg egy liter olajat, elektromos volt az olajpumpája amivel 1:10 és 1:2000 között állította terheléstől függően az olajozást, nem is füstölt szinte soha....

  1. István Versegi
   István Versegi
   14 napja

   @Lev Kvarner Fekete keretes részt keresd a blokkról totalbike.hu/tesztek/aprilia_dite/

  2. Lev Kvarner
   Lev Kvarner
   14 napja

   Érdekes, kevés olaj is elég volt neki. És ezt a keveréket ki számolva is megkaptad? Nekem karbis volt az SR de az szerintem 1:50-el ment.

 57. Gregor Janos
  Gregor Janos
  14 napja

  Ez eddig a hét videója nálam.

 58. tanya csenöl
  tanya csenöl
  14 napja

  Én nagyon szeretem a 2T-t. Volt 250-es ETZ-m és volt egy Aprilia AF-1-em is, ami 125 cm3 volt, de power szelepes vadállat, vitte velem a 160-at óra szerint. Most csak egy Scarabeo, egy láncfűrész, egy fűkasza és egy vízszivattyú van a háznál ami kétütemű. :) Ha egyszer nyerek a lottón, akkor veszek és gatyába ráztatok egy Suzuki RG500 -at. ;) ...aztán meghalok vele az első kanyarban. :D

 59. JOZSEF TACSIK
  JOZSEF TACSIK
  14 napja

  mindenki csak a Trabantot látja a 2 ütemü motorban ,de egy kis történelem ,itt egy videó: 2001 500 cm3 Nsr Honda / 500 cm3 2ütem 200 + le 2001-es fejlesztés / ellene egy 2016-s 1000 cm3 4ütemü 260 le akkori fejlesztés/ 15 év/jobb fékek,jobb gumik,jobb futomű/ és kb 50-60 loerő van a 2 motor között ..... hupulse.info/video/15VrrZrEbJSJgps.html

  1. JOZSEF TACSIK
   JOZSEF TACSIK
   14 napja

   @G. K. seki sem mondta,hogy kutyütök voltak(lásd MZ verseny részleg) csak arra akartam utalni,hogy sokan lehúzzák a 2 ütemet ,pedig ,ha úgy nézzük jobb mint a 4 ütemü. Nem szeretnék politizálni,de ők /ddr/ is olyan csapdába estek ,mint a mi Magyarok,hogy be kellett szüntetni a motorgyártást,a traktor gyártást stb stb

  2. G. K.
   G. K.
   14 napja

   Amikor a Trabant még új típus volt, nem volt a világ annyira "mellette elszaladott" állapotban, ha lett volna hozzá erőforrás, pénz, akarat, akkor talán nem ugyanolyan, vagy egyre egyszerűsített formában gyártják évtizedekig. A keletnémet mérnökök sem voltak kutyaütők, csak jóval több külső gátja volt a kreatívitásuknak. (szerintem)

 60. Máté Koch
  Máté Koch
  14 napja

  Egy nagyon jó videó volt. Várom a következő részt. Végre érteni fogom az autóm motorjának müködését.